Kamu Diplomasisi Uygulama ve Araştırma Merkezi

Unesco Konferans: Sürdürülebilir Barışın Tesisinde Birleşmiş Milletler

11/04/2018 12:23:33 - 30/10/2018 18:50:42 - 27622 Okunma - 0 Yorum

UNESCO Sürdürülebilir Barış için Eğitim Kürsüsü ile Kamu Diplomasisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KADAM) ve Birleşmiş Öğrenci Kulübü işbirliğinde "Çatışma Çözümü: Sürdürülebilir Barışın Tesisinde Birleşmiş Milletler" konulu konferans düzenlendi.  Konferansın moderatörlüğünü KADAM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muharrem EKŞİ yaptı.  

Konferanstaki İstanbul Aydın Üniversitesi UNESCO Sürdürülebilir Barış İçin Eğitim Kürsüsü Başkanı Dr. Özüm Sezin Uzun, “Barış İnşasında BM” başlıklı konuşmasında güvenlik ve barış kavramlarının değişiminden bahsetti. Güvenlik kavramının sadece devlet merkezli bir anlayıştan öte toplum güvenliği ve birey güvenliği kavramlarını da kapsadığını, barış kavramının da Johan Galtung’un tanımıyla negatif barış ve pozitif barış olmak üzere sadece çatışmasızlık durumundan öte kalkınmayı, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi normatif değerleri kapsar bir kavrama dönüştüğünü ifade etti. 

Barışın inşasını, anlaşmazlıkları barışçıl bir şekilde çözerek insan haklarına saygı gösteren bir siyasi süreci ifade eden bir süreç olarak tanımlayan Dr. Uzun, bu süreçte istikrar dönemi, geçiş dönemi ve uzlaşma/birleşme döneminin önemine dikkat çekti. BM’in barışın inşası faaliyetlerine değinen Dr. Uzun, BM’nin bazı vakalarda arabuluculuk ve yönlendirme rolüyle barışın inşasına önemli ve başarılı katkılar sunduğunu, ancak bazı vakalarda barışı zorla kabul ettirmeye çalıştığı için barışı inşa etme rolünün başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. 

Sonuç olarak, UNESCO’nun Kuruluş Sözleşmesi’nde “savaşlar insanların zihinlerinde doğduğundan barışın mevzilerinin de yine insanların zihinlerinde inşa edilmesi gerekir” ifadesine vurgu yapan Dr. Uzun, insanların zihinlerinde bir fark yaratmak için temel anahtarın eğitim olduğunu ifade ederek UNESCO Kürsüsü olarak çatışma çözümleri ve barış çalışmaları konularında farkındalık yaratma, arttırma ve yeti geliştirme amaçlı etkinlikler ve eğitim programları düzenlediklerini söyledi. 

 

 

.

Facebook Twitter Google Plus

Bu sayfaya henüz yorum yapılmadı.


0
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.